Kompletna ginekološka obrada (PAPA, sekret, videokolposkopija, UZ)

Tokom ginekološkog pregleda procenjuje se stanje reproduktivnih organa. Ginekološki pregled bi, po pravilu, rutinski trebalo obavljati jednom godišnje, a po nekim novijim preporukama i na 6 meseci. Ukoliko pacijentkinja ima određene simptome kao što su vaginalni iscedak, iregulrana krvarenja, bol u maloj karlici, neophodno je uraditi pregled bez daljnjeg odlaganja.

Rutinski ginekološki pregled traje nekoliko minuta. Tokom njega se pregledaju vulva, vagina, grlić materice, materica, jajnici, a može se, eventualno, proceniti I stanje rektuma, kao I prisustvo eventualnih priraslica i zapaljenskih procesa u maloj karlici. Tokom pregleda se u najvećem broju slučajeva uzimaju brisevi za potrebe mikrobiološke i mikološke analize, kao i PAPA test koji predstavlja skrining za karcinom grlića materice.

Kako izgleda ginekološki pregled?

  • Spoljašnji pregled: sastoji se od pregleda vulvarne regije, gde se traže znakovi iritacije, crvenilo, otoci ili promene na koži i sluzokoži.
  • Unutrašnji pregled: obavlja se pomoću spekuluma – instrument koji ima oblik pačjeg kljuna, i omogućava da se rašire vaginalni zidovi kako bi se omogućila, prvo njihova vizualizacija, a potom i da se pristupi evaluaciji samog grlića materice. Sama aplikacija spekuluma nekim pacijentkinjama može biti bolna i neprijatna. Stoga, ginekolog ima dužnost da odabere adekvatan spekulum (veličinu i oblik) za svaku pacijentkinju i da objasni da je neophodno da se pacijentkinja tokom pregleda opusti što više može, kako bi sam pregled bio manje neprijatan, jer ginekološki pregled, po pravilu, ne treba da bude bolan.

Po aplikaciji spekuluma, uzimaju se brisevi iz vagine i grlića materice, kao i PAPA test.

Vaginalni i cervikalni brisevi šalju se na mikrobiološku analizu radi preocene postojanja bakterijske i/ili mikološke infekcije. Bakteriološke i mikološke analize vrše se u cilju sprečavanja i otkrivanja ginekoloških infekcija, kao i otkrivanja infekcija koje se nazivaju bakterijske vaginoze. Bakterijske vaginoze su infekcije koje karakteriše smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini.

PAPA test se radi u sklopu skrininga odnosno ranog otkrivanja premalignih i malignih promena na grliću materice. Tokom pregleda se uzima bris sa grlića materice posebnim četkicama, a potom se dobijeni materija prenosi na staklo i premazuje specijalnim bojenjem. Zatim se dobijeni preparati pregledaju pod mikroskopom. Procenjuje se izgled i veličina ćelija grlića materice. Vrši se klasifikacija nalaza u 5 grupa, od kojih su grupa I i II normalan nalaz, a za ostale rezultate je neophodno dalje praćenje ili ispitivanje.

Tokom unutrašnjeg pregleda grlić materice se pregleda golim okom, a potom i pod uveličanjem odnosno kolposkopom. Koriste se uveličanja od 6 do 40 puta.  Traže se karakteristične patološke promene koje nam govore da li je neophodno pregledati stanje grlića biopsijom, koliko često treba ponavljati kolposkopski pregled i raditi PAPA test. Traje malo duže od običnog ginekološkog pregleda, ali sama procedura nije bolna. Tokom kolposkopije koriste se rastvori sirćetne kiseline i jod koji nam služe da označe i izdvoje patološke promene na sluzokoži, kako grlića materice, tako i vagine. Kolposkopom se pregledaju i spoljašnje genitalije kojim se najčešće otkrivaju promene karakteristične za HPV infekciju.

  • Bimanuelni pregled: ovim pregledom se procenjuje stanje materice, jajnika, parametrija, i Douglasovog prostora (prostora koji se nalazi iza materice). Ovim pregledom se mogu palpirati uvećane, neravne (najčešće miomatozno izmenjene) materice, tumefakti jajnika (ciste i različiti tumori), fiksirani unutrašnji ginekološki organi usled infekcija u maloj karlici, uznapredovalih malignih tumora rayličitog porekla… Pregled se obavlja tako što Vaš doktor plasira jedan ili dva prsta u vaginu, a drugom rukom preko trbuha blago palpira ginekološke organe i procenjuje njihovo stanje, veličinu, pokretljivost i bolnu osetljivost. Ovaj deo pregleda, takođe, može biti neprijatan, ali ne i bolan. Traje kraće od jednog minuta.
  • Ultrazvučni pregled: ginekološki ultrazvučni pregled, po pravilu, se obavlja vaginalnom sondom koja omogućuje precizniju i bolju vizualizaciju ginekoloških organa. Ovim pregledom se procenjuje struktura, veličina i odnosi unutrašnjih ginekoloških organa.