Analiza krvi u trudnoći

Analiza krvi, prvenstveno podrazumeva određivanje krvne grupe trudnice i Rh faktora, kompletnu krvnu sliku i biohemiju sa jetrinim i bubreznim funkcijama kao i koagulacionim statusom.

Inicijalni testovi krvi su važni jer daju informaciju o tome da li je trudnica anemična, dobija se potpuniji uvid u njeno zdravstveno stanje i dobija se mogućnost da se detektuju potencijalni problemi koji mogu nastati u toku trudnoće. Analiza krvi radi se više puta u toku trudnoće, počevši od prve posete ginekološkoj ordinaciji.

Ostale specifične analize rade se u indikovanim slučajevima a podrazumevaju TORCH ( IgG i IgM antitela na Toxoplasmu,Rubelu,Cutomegalo virus i Hlamidiju) ,ispitivanje na urodjene i stečene trombofilije kao i druge specifične analize.

Pored analize krvi u prvom trinestru trudnoce neophodan je pregled urina,cervikalnog i vaginalnog brisa ( uključujući i specifične briseve na Hlamidiju,Mikoplazmu i Ureaplazmu ) kao i kolposkopski pregled i papanikolau bris ukoliko je proslo duže od godinu dana u odnosu na predhodnu kontrolu.