Suspenzija – podizanje grudi (mastopexio)

Opuštanje grudi je prirodni proces, koji prati starenje i podrazumeva istezanje kože i spuštanje bradavica. Može da se javi i kod velikih i kod malih grudi. Obično se dešava da gornji pol dojke postaje ispražnjen, a bradavice su nisko pozicionirane.

Podizanje grudi, odnosno mastopeksija (suspenzija) predstavlja operaciju kojom se grudima vraća mladalački izgled, popunjava gornji pol i bradavice vraćaju u anatomski položaj. Postoje tri stepena opuštenosti dojki i u zavisnosti od stepena, primenjuju se različite tehnike suspenzije: 1. podizanje grudi bez smanjivanja ili uvećavanja 2. podizanje grudi sa istovremenim uvećanjem – ponekad je potrebno kod grudi koje su „ispraženjene” vratiti volumen primenom silikonskih implantata i 3. podizanje grudi sa istovremenim smanjivanjem.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od 2 do 4 sata, u zavisnosti od primenjene tehnike. Pacijent se otpušta kući sledećeg dana. Konci se skidaju 14 dana nakon operacije. Nošenje specijanog grudnjaka je potrebno mesec dana nakon operacije. Ožiljci nakon ove operacije su vidljivi, ali estetski prihvatljivi.